Skövde Nyheters nedläggning väntad av forskare

Skövde Nyheters nedläggning vid årsskiftet är en nyhet som inte förvånar massmedieforskaren Karl-Erik Gustafsson. Han menar att spiken i kistan sattes redan på 70-talet. Det var det statliga presstödet som fick ödesdigra konsekvenser för just SN.

- Första spiken i kistan sattes redan när SLA fick ett försprång på grund av god ekonomi och presstöd. Man kan säga att det var staten som  klampade in och ställde till det för SN, säger Karl-Erik Gustafsson.

Syftet med presstödet var ju att bevara och utveckla mångfalden men när två jämnstora tidningar båda fick statligt stöd, samtidigt som SLA hade mer ekonomiska muskler, så fick det alltså en ödesdiger effekt, enligt Karl-Erik Gustafsson.

Frågan är nu om tidningskonkurrenten SLA kommer att vinna fler läsare.

Karl-Erik Gustafsson är inte säker på det. Han tror att många av Skövde Nyheters prenumeranter kommer att sluta köpa lokaltidning när SN försvinner.

- Vid nedläggningar brukar den konkurrerande tidningen få cirka 40 procent av den nedlagdas prenumeranter, men jag tror inte SLA får så många, säger Karl-Erik Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista