S i Vara vill ge kommunens äldre möjligheten att åldas i en solstol. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

S i Vara föreslår äldrevård i soliga länder

Socialdemokraterna i Vara vill att kommunen ska bedriva delar av sin äldreomsorg på sydligare breddgrader.
I en motion föreslår partiet att frågan om äldrevård utomlands ska utredas.
– Äldrevård i Spanien eller Italien till exempel…
Jag är inte främmande för att prova själv, säger motionsförfattaren
Bengt-Åke Svensson.

Socialdemokraten Bengt-Åke Svensson ser flera fördelar. Förutom att det skulle innebära större valfrihet för den enskilde brukaren och möjligen mer solbrända pensionärer, så skulle det också göra jobben inom äldreomsorgen mer attraktiva, tror han:

– Man kanske kunde ha ett system där vår personal kan ta tjänstledigt från sitt ordinarie jobb för att åka mer och jobba en månad eller så.  

En förutsättning för att äldreomsorgen ska kunna förläggas utomlands är dock att den inte blir dyrare för vare sig brukare eller kommunen, menar han.

– Det kan ju finnas lagliga eller andra regelmässiga hinder också. Men jag tror på idén.  

Inom de olika pensionärsorganisationerna är medlemmarna kluvna till förslaget. Någon menar att idén med äldreomsorg utomlands låter bra, men att kostnaden och vem som ska betala är något som måste utredas noga. Från annat håll kallas förslaget befängt. Vård och omsorg ska ges här hemma. Vill man resa på utlandssemester kan man betala den själv, lyder argumentet.  

Bengt-Åke Svensson hoppas att Vara kommun utreder förslaget, inte bara för att han tror på det utan också för att han för sin egen eller anhörigas del skulle kunna tänka sig äldreomsorg utomlands:

- Jag hoppas verkligen att det kan bli av, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista