Fall med utebliven ambulans granskas

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) ska nu utreda det fall där en 10-årig flicka nästan dog för att SOS Alarm inte ville skicka någon ambulans när flickan blivit stungen av ett bi.
Det är flickans anhöriga som anmäler saken för att få en oberoende utredning.
– Det här får inte hända igen, säger flickans faster Gordana Sundberg.

Det var i slutet av juli som den 10-åriga flickan fick ett bistick som gav en svår allergisk reaktion. Ändå ville SOS Alarm inte skicka någon ambulans.

Familjen fick själva skjutsa flickan till sjukhus där hon räddades till livet i allra sista stund.
Den här händelsen ska nu alltså utredas av HSAN.

– Vi har två förhoppningar med anmälan, dels att detta aldrig ska hända igen och dels att vi vill veta varför vi fick ett sådant svar av SOS Alarm när Saras liv hängde på en skör tråd, säger Gordana Sundberg. 

Gordana Sundberg menar att hon känner ett brett stöd när de nu lämnar in sin anmälan med hopp om en objektiv utredning:

– Folk runt omkring har blivit lika chockade som vi och de är glada över att någon orkar ta tag i det. 

Parallellt med denna anmälan pågår nu politiska diskussioner om ambulanstätheten i västra Skaraborg. Händelsen med 10-åringen är nämligen en av flera där ambulanstillgång och ambulansdirigering kritiserats. Alla är överens om att ambulanstillgången är för dålig i västra Skaraborg.
Frågan är vilken åtgärden blir…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista