Bönder får hjälp med miljöfarligt avfall

Stora mängder miljöfarligt avfall beräknas finnas på gårdar runt om i Skaraborg. I höst och vinter åker stiftelsen Håll Sverige Rent runt och samlar in avfallet.
- Vi räknar med att få in lika mycket olja som det krävs för att värma 500 villor under ett år, säger Lars Alm som jobbar med stiftelsens kampanj Giftfri miljö.

Spillolja, frätande kemikalier och bekämpningsmedel – lantbrukarna har fram till den sista oktober på sig att anmäla om de har miljöfarligt avfall som de vill bli av med. Därefter inleds arbetet med att hämta och ta and om avfallet på ett miljövänligt sätt.  

Stiftelsen Håll Sverige Rent räknar med att hinna hämta avfall på runt 800 gårdar under november och december månad.

– Lantbrukarna är inte större miljöbovar än andra, men de har ofta enorma ytor att lagra gammalt avfall på, vilket innebär att de har samlat på sig.  

Kan värma 500 villor
Sammantaget räknar Lars Alm med att få in avsevärda mängder med miljöfarliga vätskor och annat:

– Vi räknar med att varje lantbrukare har ungefär 125 liter olja. Sammantaget skulle vi då få in 1,6 miljoner liter olja. Det kan värma upp närmare 500 villor i ett år, om man ser till energimängden.    

Tony Post är en av dem som åker runt till gårdarna. Han vet hur det kan se ut när det är riktigt illa, säger han:

– Det är ju framförallt bekämpningsmedel som ligger uppstaplat lite här och var, gamla fat med spillolja som stått i någon vedbod i en herrans massa år. Det har inte varit den kulturen att man lämnat in det utan man har ställt det någonstans.

Krångliga regler avskräcker
Lantbrukaren Ronny Jönsson är glad att bli av med sin samling bilbatterier och sin hög med metallskrot. Han säger att det är både dyrt och besvärligt för lantbrukare att ta hand om avfallet som uppstår i verksamheten.

– Man har så lite av varje på gården och därför vet man inte var man ska göra av det. Regelverket är ganska komplicerat. Här har vi tillstånd att köra miljöfarligt gods, men det är det inte många som har.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista