Djurgården Kinnekulle Foto: Länsstyrelsen

Många nya naturreservat på Kinnekulle

Sju nya naturreservat har bildats på Kinnekulle. Därmed har totalt 15 naturreservat bildats i området bara den senaste månaden.

Över 500 hektar på Kinnekulle och sluttningarna ner mot Vänern har nu fått förstärkt skydd genom att markerna har blivit naturreservat. De största områdena är Bestorp nära Hjelmsäter och Djurgården söder om Hällekis, som är på vardera 100 hektar eller mer.

Även Törnsäter mellan Österplana och Gössäter får status som naturreservat, liksom Stora salen, Skagen och Hönsäters sjöskog. Munkängarna vid Råbäck är naturreservat sedan tidigare, men området utökas nu betydligt.

Vad kan man då hitta i de här naturreservaten? Jo, allt från betesmarker med gamla grova ekar, almar och askar, ett paradis inte bara för människor utan även för svampar och insekter. Öppna marker med gullvivor, orkidéer och brudbröd, mäktiga ädellövsskogar där mattor av ramslök och gulsippa bres ut på våren, och därtill branter och stup där träd klänger sig fast, enligt Maria Thordarson på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Bakgrunden till detta massutnämnande av naturreservat är att ett projekt för att bevara och restaurera miljön på Kinnekulle nu går in i en slutfas, efter fem år. Stora områden hade vuxit igen, men med hjälp av pengar från EU-fonden Life-natur har Länsstyrelsen kunnat genomföra röjningar av de områdena som nu får status som naturreservat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista