Varaidrottare ska få säkrare miljö

Det ska bli säkrare att vara medlem i Varas föreningar.
Idag är sport och idrott det vanligaste skadetillfället för barn och ungdomar men nu ska föreningarna få hjälp med att gå igenom säkerheten kring verksamheten.

- Det skulle ge mig en trygghet som ledare att veta hur man ska göra om något händer, säger Erika Gustavsson, ridlärare på Varaortens Ryttarförening som välkomnar idén.

Tanken är att de föreningar som vill ska certifieras som en trygg och säker förening. Men för att bli cerifierad krävs det att föreningen går igenom en rad punkter för att se var säkerheten kan förbättras.

Till exempel ska brandsäkerheten i lokalerna besiktigas, miljön runt om kring ska kollas är det säkert för ungdomarna att ta sig till och från träningen, och rutinerna vid olycksfall ska gås igenom.

Många krav
Annelie Fredriksson, drogsamordnare i Vara kommun, fick idén ifrån Kalmar där man jobbar på just det här sättet, och hon har märkt att det kan vara svårt för en förening att klara av alla krav som ställs på dem, och tror att den här samordningen kan vara till stor hjälp.

-  Det är så mycket som föreningarna förväntas ha ordning på och nu samlar vi många saker i ett och samma koncept, säger Annelie Fredriksson.

Hon hoppas att många föreningar ska nappa på idén.

- Målet är ju att det ska bli så tryggt som möjligt att vara medlem i våra föreningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista