Fyra av tio sparar inte till pensionen

Skaraborgarna ligger på en bottenplats i landet när det gäller privat pensionssparande. Det visar en rikstäckande undersökning som gjorts av Länsförsäkringar.

Fyra av tio skaraborgare pensionssparar inte alls, och i kronor räknat sparar man mindre än nästan alla andra. För i Skaraborg är nivån på sparandet betydligt lägre än i övriga landet. Här sätter skaraborgaren undan knappt 600 kronor per månad i pensionssparande, det är bara i Värmland som sparandet är lägre i kronor räknat.

Det tror Christer Bromander, bankchef på Länsförsäkringar, hänger samman med lönenivån som är generellt låg i Skaraborg. Han är förvånad att så många väljer att inte spara. Han tycker att framtida pensionen är något som alla borde fundera kring.

- Man kommer att finna att pensionen kommer ligga ungefär på halva lönen, och då får man fråga sig: ” Är jag nöjd med detta som pensionär eller behöver jag göra något åt det?”, säger Christer Bromander.

Bland de som ändå har ett sparande så är det av varierande anledning. En del vill ha guldkant på tillvaron, andra sparar för att de känner att de måste:

En kvinna berättar att hon sparar 500 kronor i månaden:

- Jag tror att jag får dåligt annars. Jag är ju kvinna och jobbar i ett låglönejobb, säger hon.

200 kronor är för lite, anser en man som tänker börja spara mer i månaden:

- Jag ska öka lite tror jag. Det är alltid bra med lite extra bonus, kanske köpa något boende utomlands, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista