Försvaret och högskolan lär av varandra

Högskolan och Försvarsmakten i Skövde har beslutat att inleda ett samarbete för dela med sig av sina specialkompetenser. Högskolan som fokuserar på teoretiska kunskaper och försvarsmakten som fokuserar på praktiska övningar vill på så sätt kunna dra nytta av varandra.

Samarbetet är tänkt att vara till nytta både för högskolan och Försvarsmaktens logistikskola i Skövde, som båda ägnar sig åt logistik, ledarskap och pedagogik. Samarbetet ska bland annat handla om att låna ut föreläsare åt varandra och dra nytta av varandras specialkompetens.

Logistikskolan, som startade upp i somras strävar mot att få högskolestatus, har dessutom tagit hjälp av högskolan i sitt arbete med kursplanerna, berättar Torbjörn Friberg, chef på försvarsmaktens logistikskola vid Trängregementet i Skövde. I gengäld kan högskolans studenter få praktisk övning, som när blivande biståndsingenjörer behöver utbildning i tunga transporter eller arbete i fält.

- Vi har till exempel genomfört en fältvecka där vi ger de studerande konkreta inblickar i miljö och arbetsmetoder i fält, som naturligtivs är viktigt om man ska jobba med biståndsarbete, säger Torbjörn Friberg.

När det gäller soldaterna i Nordic Battle Group så ska de också få nytta av samarbetet med högskolan. Dels att de under sin beredskapstid ska kunna studera valfria ämnen i väntan på utlandsuppdrag men också att de ska få skräddarsydda utbildningar.

- när det gäller utbildning i kulturella relationer och språk så handlar det om att kunna möta den befolkning som finns i insatsområdet på ett bättre och smartare sätt, säger Torbjörn Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista