Livslång rehabilitering viktigt för hjärnskadade

Många som får lättare hjärnskador blir sjukpensionärer i onödan. Med rätt rehabilitering kan även de hitta en plats på arbetsmarknaden. Det menar organisationen Hjärnkraft som arbetar med att sprida kunskap om detta handikapp som inte syns på utsidan.

Varje år drabbas ett antal människor av en lättare hjärnskada - ofta som ett resultat av en trafikolycka. Ingela Johansson från Skara skadades i en trafikolycka för 13 år sedan och berättar att det går att komma tillbaka.

- Det var ju en rätt lång rehabilitering, men undan för undan har man kommit tillbaka till livet igen, säger Ingela Johansson.

Vägen tillbaka blev lång, men organisationen Hjärnkraft vill peka på att just rehabilitering kan betyda en biljett tillbaka till ett bra liv. Ingela Johansson, som är sekreterare i Hjärnkraft Skaraborg, är ett exempel på det.

- Man har ju väldigt svårt att acceptera att man fått en hjärnskada. Men sedan träffade jag många andra i min situation, berättar hon.

Trafikolyckor är en vanlig orsak till den här typen av så kallad förvärvad hjärnskada. Många av dem blir sjukpensionärer helt i onödan, när de med rätt och framförallt långvarig rehabilitering skulle kunna få plats på arbetsmarknaden.

Ingvar Hansson är ombudsman i Hjärnkraft. Han hoppas nu på den nya regeringens budgetlöfte om mer pengar till rehabilitering.

- Det är ofta fråga om en livslång rehabilitering. Man får inte släppa iväg någon, men mycket stöd har vi exemepel inom medlemskåren att de kommit ut i jobb igen, säger Ingvar Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista