Falköpingslärare nominerade till pris

Fyra förskollärare i Falköping har nominerats till Lärarförbundets ”göra-skillnad”-pris. De nomineras för sitt projektarbete ”Q i förskolan” - där Q står för kvalitet. Om de vinner avslöjas den 8:de november på Lärarförbundets kongress.

Enligt Lärarförbundet ska lärare i svenska skolan själva ansvara för sin kompetens- och yrkesutveckling. Och det är just vad de fyra förskollärarna Lena Westberg, Camilla Odén, Airi Bigsten och Anna-Lena Florén i Falköping gjort, menar förbundet - så bra att de nu är nominerade till förbundets ”göra-skillnad”-pris.

I projektet ”Q i förskolan” jobbar de fyra med att ge kollegor runt om i landet verktygen och möjligheten att upptäcka vad som kan förbättras i förskolans verksamhet.

- Observation är ett verktyg. Då går lärarna ut och observerar både barn och lärare, när barnen är ute och leker. man kan använda olika enkäter och intervjuer, och då både till föräldrar, barn och lärare så man får med alla perspektiv, berättar Lena Westberg.

Q står för kvalitet och det är den som ska förbättras. Det kan handla om barnens utomhuslek, miljön på skolgården, språket eller ljudnivåerna inomhus.

- Den ökade medvetenheten ökar kvalitén på vår förskola, och arbetsglädjen är otroligt viktig, säger Camilla Odén.

På Lärarförbundets kongress i Stockholm den 8:de november avslöjas vem som tar hem priset. Om det blir förskollärarna i Falköping kommer de att jobba vidare med förnyade krafter för att sprida Q i förskolan.

- Barnen är fortfarande viktigast, oavsett vad vi vinner för pris, säger Lena Westberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista