Bostadsbrist för asylsökande i Skaraborg

Den stora bristen på bostäder är ett allvarligt problem när det nu kommer många asylsökande flyktingar till Skaraborg. Den största flyktingströmmen kommer från det krigsdrabbade Irak.

- Det är fullt nästan överallt. Vi har en akut situation, säger Anders Ekström på Migrationsverkets mottagningsenhet i Skövde.

Migrationsverket har hittills lyckats få fram platser för ett åttiotal flyktingar.

I slutet av den här veckan får 40 nya flyktingar flytta in i lägenheter i Älgarås norr om Töreboda, vilket tillfälligt lättar på trycket.

Förutom de nya platserna i privatlägenheter i Älgarås har Källebackens stugby i Undenäs utanför Karlsborg öppnats tillfälligt igen med 40 platser för att kunna ge bostäder till alla sökande.

Men fler bostäder behövs för flyktingarnas trygghet och för att klara barnens skolgång och familjernas integration, och för att Migrationsverket ska slippa använda dyra platser på vandrarhem och campingplatser.

Prognosen är nämligen att det kommer 40 000 asylsökande till Sverige i år, hälften från Irak, och lika många nya väntas hit nästa år.

Men Anders Ekström på Migrationsverket i Skövde tror ändå att Skaraborg kommer att klara att ta emot alla som kommer hit.

- Jag tror att det finns goda möjligheter. Men det krävs mycket jobb för att få det att fungera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista