Sjuksköterska vill kunna skriva ut läkemedel

En sjuksköterska på vårdcentralen i Gullspång vill ha ändrade regler så att hon kan göra ett bättre jobb.

Kristina Öh-Jansson är avancerad primärvårdssjuksköterska, ett slags mellansteg mellan distriktssköterska och läkare, men regelverket gör att hon inte får skriva ut medicin.

- Jag undersöker patienten och ställer diagnosen, behövs sen läkemedel får jag gå till en läkare som kan skriva ut receptet, säger Kristina Öh-Jansson.

När Högskolan i Skövde startade den två år långa utbildningen till avancerad primärvårdssjuksköterska, så var de först i Norden med utbildningen som bygger på erfarenheter från England och USA.

Här i Sverige och Skaraborg är det en möjlighet för sköterskor att avancera men också ett sätt att till viss del avhjälpa läkarbristen i vårt område, eftersom Kristina Öh-Jansson och hennes kurskollegor kan ta emot och bedöma alla typer av infektioner.

Men hon blir inte en extraläkare, eftersom hon snällt måste vänta på att en läkare ska bli ledig när receptet ska skrivas ut.

- Man kan inte jobba såhär i längden, för kommer jag inte åt en ledig doktor måste jag börja med nästa patient.

Regionen har skrivit en motion om en regeländring, men i samband med regeringsskiftet föll frågan ner i prioritering igen.

Nu ligger den på socialdepartementet och hos läkemedelsverket.

Kvarnarna mal alltför långsamt, tycker Kristina Öh-Jansson som börjat tröttna på att vänta och ofta funderar på att bli riktig läkare istället.

- Skulle jag händelsevis komma in under de närmaste åren, så kommer jag gå utbildningen om jag inte får en förskrivningsrätt på recept, säger Kristina Öh-Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista