Teater ska förbättra Mariestads äldrevård

En seminarieteater har fått personal inom äldreomsorgen i Mariestads kommun att tänka till.
Utifrån verklighetstrogna sketcher har de anställda fått diskutera bemötanden inom vård och omsorg.
– Det var fantastiskt bra, säger Rosemarie Nordahl, som var en av de anställda i publiken.

Skådespelarna i seminarieteatern spelade upp scener, tänkbara situationer inom hemvården, på ett äldreboende eller på särskilt boende för funktionshindrade. Publiken fick sedan diskutera scenerna - vad som gjordes rätt och fel, vilka misstag som begicks av personal, anhörig eller vårdtagaren och framför allt hur man kunde ha gjort istället.

- Så tänkvärt! Det var verkligen bra, säger Rosemarie Nordahl som jobbar på omsorgens resursteam. Kollegan Anna Andersson instämmer:

– Jag kan bara hålla med. De var helt underbara.

De tror båda att diskussionerna om bland annat hänsyn, integritet och kommunikation kommer att fortsätta ute på arbetsplatserna:

– Förhoppningsvis leder det till fortsatta diskussioner om hur vi bemöter och hur vi bör bemöta. Nu har vi det här som diskussionsmaterial, säger Anna Andersson.

– Det blir en kick som får oss att sätta igång, för nu blir det ju att man frågar ”såg du också teatern” och så vidare, säger Rosemarie Nordahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista