Ambulanssjuksköterska prickas - felbedömde brustet magsår

En ambulanssjuksköterska i Skaraborg får en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd efter att en 53-årig kvinna med svåra magsmärtor inte tagits med till sjukhus i oktober förra året.  Den 53-åriga kvinnan hade ett större, brustet magsår, och avled några dagar senare.

Den 53-åriga kvinnans barn larmade ambulansen eftersom deras mamma hade svåra magsmärtor, hade andningssvårigheter, var blå i ansiktet, på händerna och fötter, hon kunde inte behålla mat, var svår att få kontakt med och var dessutom uttorkad.

Men ambulanspersonalen, en sjuksköterska och en undersköterska, ville inte ta med kvinnan till sjukhus.

Rekommenderade koksalt
Ambulanssjuksköterskan ansåg, precis som en läkare som undersökt kvinnan dagen innan, att det rörde sig om en kraftig magkatarr. Istället rekommenderade de att barnen skulle ge mamman socker/saltlösning var femte minut.

Några timmar senare hittade kvinnans barn henne livlös och larmade återigen ambulansen som omedelbart tog kvinnan till Kärnsjukhuset i Skövde.

Avled efter operation
Där opererades den 53-åriga kvinnan akut för ett större brustet magsår. Efter ytterligare en operation avled kvinnan. Obduktionen visade också en misstänkt hjärtinfarkt.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd anser att ambulanssjuksköterskan i oktober förra året gjort en felbedömning som varken är ringa eller ursäktlig.

Erinran
Ambulanssjuksköterskan, som hade den högsta medicinska kompetensen, borde sett till att kvinnan togs till sjukhus, skriver ansvarsnämnden, som ger sjuksöterska en disciplinåtgärd i form av en erinran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista