Smidighet framför styrka ger fler kvinnliga brandmän

Flera räddningstjänster i landet har ingen aktiv strategi för att rekrytera kvinnliga brandmän. Det konstaterar Jämo i en ny granskning. Ett undantag är Lidköping, som har en genomtänkt plan för att rekrytera kvinnor. Nästan alla kvinnor som söker kallas till intervju, medan männen sållas bort.

Lidköping går mot strömmen med fyra kvinnliga brandmän i heltidsbrandkåren, och det beror på en medveten strategi.
- Senast vi annonserade, så sökte åtta kvinnor och samtliga kallades till intervju, säger Fredrik Linusson, räddningschef i Lidköping.

I Lidköping har dessutom de fysiska testerna gjorts om, eftersom varje räddningstjänst numera har möjlighet att utforma testerna på sitt eget sätt.

- Förr var det den som kunde göra flest armhävningar som fick jobbet, och då kom inga kvinnor ifråga, enligt Frdrik Linusson.

Det är först på senare år som kvinnor har börjat ta plats på brandstationerna. Karin Sundström anställdes på räddningstjänsten i Lidköping i januari förra året, och hon menar att råstyrka inte är det enda som krävs i yrket.

- Det är inte alltid starkast som är bäst. En bra brandman måste också vara uthållig och smidig, och ha rätt tänk, säger Karin Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista