Alliansen sviker vallöfte om chefsjobb

Regeringen gör ett undantag från vallöftet om öppna ansökningar till statliga chefsjobb.
När landshövding Göte Bernhardsson går i pension om några månader så kommer hans efterträdare att utses på sedvanligt sätt.
Jobbet anses nämligen vara för viktigt för regeringen för att en öppen ansökning ska bli aktuell.

Ett av alliansens vallöften gick ju ut på att sätta stopp för det den ansåg vara socialdemokratisk utnämningspolitik, alltså att man gynnade prominenta personer med partibok med olika statliga toppjobb.

Vallöftet har till viss del infriats, men det gäller inte när regeringen tillsätter landshövdingar. Här vill politikerna kunna utse länets högste ämbetsman på samma sätt som tidigare.

– Landshövdingar har ju en särskild roll som statens representant neråt och länets representant uppåt, säger Daniel Liljeberg som är sakkunnig på finansdepartementet.

Fler politiker framöver
Det betyder i klartext att politikerna vill fortsätta att utse just politiker till landshövdingejobben.

Regeringen vill ha en balans mellan politiker och icke-politiker.

Av de tre landshövdingar som utsetts det senaste året har två en någorlunda opolitisk bakgrund. Det talar för att nästa västsvenske landshövding mycket väl hämtas från politiken:

– Vi har ökat kvoten ickepolitiska landshövdingar, vilket då kan antyda att det kan komma fler landshövdingar med politisk kompetens och erfarenhet framöver, säger Daniel Liljeberg.

Kvinnlig landshövding?
Hemlighetsmakeriet är stort, departementet påpekar att ingenting ännu är klart. Ett prioriterat mål för regeringen är att komma tillrätta med den kraftiga manliga dominansen på landshövdingen, vilket möjligen kan innebära att det är en kvinnlig politiker som tar över i Västsverige.

Det tycks finnas ett visst folkligt intresse för det här. Daniel Liljeberg säger att departementet får telefonsamtal från människor som tipsar om kandidater:

– Medborgare och grupperingar hör av sig till finansdepartementet med tips på personer, vilket är jättebra. Namnen noteras på en liten lista, säger Daniel Liljeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista