Ovanligt gamla ekar framröjda på Kinnekulle

I ett stort och flera år långt naturvårdsprojekt på Kinnekulle har riktigt gamla ekar röjts fram.
Ekarna beräknas vara upp emot 600 år gamla, vilket gör dem ovanliga:
– De är lika sällsynta som pandor och tigrar, men eftersom ek finns i Sverige så tänker vi inte på det, säger Vikki Bengtsson, naturvårdskonsult på Pro Natura.

Under fem års tid har länsstyrelsen i Västra Götaland drivit naturvårdsprojektet på Kinnekulle. Förutom de gamla ekarna har de största alvarmarkerna på svenskt fastland röjts fram. Projektet har omfattat ett 1600 hektar stort område och resultatet är 15 nya naturreservat i området. 

Restaureringen av marken har kostat 5,7 miljoner euro eller ca 53 miljoner kronor, pengar som bland annat EU har bidragit med.

Markägarna har själva har till viss del varit med arbetat i projektet.
Edvard Hamilton på Hjelmsäters egendom har investerat miljoner i form av maskiner och anställda för att röja marken. Men från början var han skeptisk till naturprojektet:

– Det var ett ganska hårt slag för det var nästa en tredjedel av gårdens mark. Generellt sett tar ju ett naturvårdsreservat av min produktion, det jag lever på, och ett så stort ingrepp var faktiskt ganska betydande. Men sedan vände vi detta vill min fördel, så nu har en del marker blivit fina, vi har dubblat djurbesättningen och öppnat upp mer för turister, så nu känns det bra, säger Edvard Hamilton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista