Hundägare skyller på sjukdom

Under fredagen ska djurskyddsinspektören i Vara kommun fatta beslut om en hundägare i Varatrakten ska polisanmälas för djurplågeri.
I torsdags omhändertog djurskyddsinspektören med polisen hjälp 16 vanvårdade colliehundar. Flera av hundarna är i så dåligt skick att de ska avlivas.

Jenny Karlsson var ute på en kontroll hos hundägaren och fattade på plats beslut om att alla 16 hundar skulle omhändertas.

- Inne i huset luktade det mycket ammoniak och det var skitigt, berättar djurskyddsinspektören Jenny Karlsson.

Det största problemmet var pälsen, som var tovig och lång. Vissa hundar var också skitiga.

- Två av hundarna var blinda, och hade därmed inte fått tillräckligt med mat och vatten, säger Jenny Karlsson.

Polisen var på plats för att hjälpa till med att samla in och transportera bort hundarna. Men det visade sig vara besvärligt eftersom många av hundarna var mycket aggressiva. Efter flera timmar kunde hundarna föras till hundpensionatet i Mariestad.

Hundägaren säger att hon inte kunnat ta hand om hundarna på grund av sjukdom, enligt Jenny Karlsson. Under fredagen ska hon fatta beslut om hundägaren ska polisanmälas för djurplågeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista