Migrationsverket letar bostäder i Moholm

Det är akut brist på bostäder för de allt fler asylsökande som nu kommer till Skaraborg. I ett brev till Töreboda kommun hoppas Migrationverket att kommunen kan ställa upp med bostäder för ett 70-tal flyktingar.

I slutet av den här veckan har 40 nyanlända flyktingar till Sverige fått flytta in i lägenheter i Älgarås norr om Töreboda. Men trots det så har bostadsbristen blivit ännu mer akut under den gångna veckan.

För att slippa låta de asylsökande bo på dyra vandrarhem och campingplatser så vädjar Migrationsverket nu till Töreboda kommun om fler bostäder. Samma privata fastighetsägare som har hus i Älgarås har också hus i Moholm mellan Töreboda och Skövde.

Migrationsverkets mottagningsenhet i Skövde förhandlar nu med fastighetsägarna och hoppas få hyra bostäderna så snart som möjligt.

I år beräknas 40 000 asylsökande komma till Sverige, hälften av dom från Irak och resten från Somalia och Serbien eller såna som är statslösa.

I Skaraborg beräknas det i slutet av veckan finnas runt 700 asylsökande som har tillfällig eller egen bostad.

I början av 90-talet var flyktingtillströmningen ungefär dubbelt så stor som den beräknas bli i år och nästa år. Men då bodde flyktingarna på flyktingförläggningar, och inte i vanliga bostäder som i dag.

Migrationsverket har också flyktingbostäder i Mariestad, Gullspång, Hova, Undenäs i Karlsborg, Tidan, Ulvåker, Skövde och Floby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista