Konserthusets betydelse ska utredas

Forskare på Handelshögskolan i Göteborg ska nu ta reda på vad det nya konserthuset i Vara betytt ekonomiskt och på andra sätt för kommunen och regionen. Men Varaborna har delade meningar om konserthuset betydelse.

- Det är en jättebra grej för Vara och för hela bygden, säger en man på Stora Torget i Vara.

- Jag tycker det är ondödigt slöseri med pengar, det kunde de lagt på annat istället. Förbättra skolmaten eller något, säger en ung flicka.

Och en kvinna på torget förstår att ungdomarna inte känner att Vara konserthus ger dem så mycket:

- Ungdomsmusiken är väl inte den som varit mest dominerande, det är väl vi gamla tanter i medelåldern och vidhängande farbröder som tycker att utbudet är fantastiskt bra.

Varaborna verkar inte vara helt överens om värdet av det nu fyra år gamla konserthuset, och nu ska forskare på Handelshögskolan i Göteborg försöka göra en ordentlig analys av vad det här unga och lite kaxiga konserthuset har betytt för Vara med omnejd.

- Det är skattepengar vi jobbar med till största delen. Det är bra att andra tycker och tänker om det, säger Martin Hansson, chef för Vara konserthus.

Han har fått 200 000 kronor av Västra Götalandsregionen för att kunna ge det här analysuppdraget till professor Tommy Andersson på Handelshögskolan i Göteborg.

Tommy Andersson ska bland annat titta på hur konserthuset påverkat inflyttning, nyetablering av företag och resandet till Vara, samt buss- och taxitrafik. Han vill också undersöka bland annat om konserthuset har betytt nåt för Varabornas livskvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista