Vara kommun har länge känt till hundproblem

Den kvinna i Vara vars 16 colliehundar nu omhändertagits av kommunen har enligt svenska kennelklubben under lång tid haft problem att ta hand om sina hundar.
Två av de omhändertagna hundarna har hittills avlivats.

- Hundarna levde i sin egen avföring, berättar länsveterinär Johanna Lindahl.

Hundarna var också mycket aggressiva när polisen skulle ta hand om dem under torsdagen.

- Förmodligen har det med rädsla att göra, får de mår naturligtvis även psykiskt dåligt, säger Johanna Lindahl.

Kvinnan i Vara som nu blivit av med sina hundar gick själv ur Svenska kennelklubben 2001 efter en anmälan om misstänkt vanvård. Efter att hon vid upprepade tillfällen vägrat släppa in kennelklubbens konsulenter och en ny anmälan skulle prövas, valde hon att gå ur innan hon kunde uteslutas.

Men kvinnan fortsatte att ha hundar och kommunen har under de senaste 15 åren enligt Svenska kennelklubben vetat om problemen.

Hittills har två av de omhändertagna hundarna som var blinda avlivats. Och om det är så som kennelklubben hävdar att kommunen vetat om problemen men inte gjort något så menar länsveterinär Johanna Lindahl att kommunen brustit i sitt ansvar.

- Har det varit så här illa tidigare så är det naturligtvis inte bra. Djurskydd prioriteras olika i olika kommuner, säger Johanna Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista