Hemlöshet diskuterades i Skövde

Situationen för de hemlösa i Skövde är åter aktuell och nu verkar ett nytt härbärge vara på gång. På fredagen träffade frivilliga och andra representanter som arbetar med frågan under Hemlösas dag.

En av dem som deltog var Claes Heijbel, som jobbar med hemlösa i Stockholm i organisationen Convictus. Han menar att är nyckeln till framgång att alla berörda myndigheter kan samarbeta på ett vettigt sätt; socialtjänst, sjukvård och även frivilligorganisationer. Detta har Convictus hittat former för i Stockholm.

- De ser sig själva som hemlösa för gott, det handlar om att väcka hoppet, säger Claes Heijbel.

Han menar att bara hoppet ger självkänsla och självförtroende.

I Skövde är man nu på gång att starta ett härbärge på nytt, det är dock oklart exakt var. Läkaren P-O Elfstrand i härbärgesföreningen formulerar en slags nollvision mot hemlöshet.

- Att olika yrkesgrupper ska samarbeta, för var och en har inte lösningen, säger P-O Elfstrand.

I dag finns cirka 170 hemlösa i Skaraborg, de flesta i Lidköping, Falköping och Skövde. Hemlösheten syns inte på ytan eftersom den som saknar eget hem ofta bor inhyst hos andra och flyttar runt.

Carolina Nilsson är utbildad socionom och pastor i Frälsningsarmén. Hon tror och hoppas att härbärget till skillnad från senast kommer att fungera bra.

- Den dagen man inte får bo kvar för att man stört alla grannar, då finns vi ändå där, så att man kan bo där den natten. Det blir en skyddsmur omkring dem så att de inte faller ner i det stora hålet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista