Akut läkarbrist i Vara avhjälpt

För ett år sedan konstaterade Arbetsmiljöverket att läkarbristen på vårdcentralen i Vara gjorde situationen ohållbar.
Efter en lång tid av problem har några nya läkare nu anställts och personalen börjar kunna lägga en tuff tid bakom sig.

Stegvis blev arbetssituationen på vårdcentralen i Vara alltmer ansträngd. Flera läkare fick jobb på hemorten och flyttade och den personal som var kvar - till stor del sköterskor – fick det allt tyngre. Till slut var tre av läkartjänsterna otillsatta och vårdcentralen sökte med ljus och lykta efter ersättare. Till slut blev situationen var så allvarlig att Arbetsmiljöverket krävde minskad arbetsbelastning.

Efter flera tunga år känner nu Åsa Sahlin som arbetat mycket med att bland annat ringa återbud till frustrerade patienter att bördan lättat.

– Det har varit många tuffa prioriteringar i telefon eftersom läkartiderna varit så begränsade, säger sjuksköerskan Åsa Sahlin som inte önskar den tiden tillbaka.

– Det har blivit bättre tillgång på läkartider och patienter har fått ökade möjligheter att träffa samma läkare. De kroniskt sjuka som går på årliga kontroller kommer att ha lättare att få en läkartid, fortsätter hon. 

Föreståndaren för vårdcentralen, Tomas Johansson, har ingen förklaring till att man nu lyckats vända trenden, mer än att man genom kontakter nu lyckats intressera läkare för Vara.

Ännu finns en tjänst kvar att tillsätta men enligt Tomas Johansson så har Vara vårdcentral nu gått från att försöka hålla huvudet över vattenytan till att kunna blicka mot framtiden:

– Nu jobbar vi verkligen framåt och har tillförsikt. Vi kommer att kunna ta hit AT-läkare och utbildningsläkare och har ett helt annat driv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista