Sluss förhindrar nya kränkningar mot misshandlade kvinnor

Kvinnor som har utsatts för våld och väljer att besöka förövaren i fängelset riskerar ofta att utsattas för våld och kränkningar igen. För att förhindra det har Johannesbergsanstalten i Mariestad en brottsoffersluss, som träffar båda parterna innan mötet.

- Vi vill stöjda henne så länge han sitter här. Vi vill ju att mötet ska bli bra för båda parter, säger Monica Nielsen en av de fyra som jobbar med slussen.

53 av de 70 platserna på Johannesbergsanstalten är till för män som har dömts för våld i nära relationer, och många av brottsoffren är kvinnor.

Så när anstalten var ny, våren 2005, uppstod ett behov av en brottsoffersluss, där man skulle kunna möta de kvinnor som varit utsatta för våld från en man som de sen skulle besöka inne på anstalten.

När de rätta förutsättningarna finns, och när både mannen är kvinnan är villiga att delta, så börjar det med att någon från Brottsofferslussen kontaktar kvinnan och har ett möte med henne.

Brottsofferslussen har också samtal med mannen innan, och sedan sitter någon med under det första besöket.

- Men vi som jobbar med brottsofferslussen lägger inte in några egna värderingar i om kvinnan borde träffa mannen eller inte, säger samordnaren Anette Ahlander.

Hon menar att det kan vara rehabiliterande för båda att träffas. Men vad som händer efter att mannen släppts från fängelset har anstalten ingen kontroll över.

- Vi kan ju inte garantera att det går bra. Men vi tror att ett bra samtal mellan de båda här ändå kan vara en bra grund att stå på inför framtiden, säger Anette Ahlander.

Hon misshandlades av sin man i sju år

Elisabeth Ståhl misshandlades av sin man i sju års tid, innan hon till slut anmälde honom och flyttade med barnen. Hon säger att hon lämnade honom flera gånger, men återvände varje gång.

- Det handlar makt och kontroll och det tar tid att komma ur det och dessutom är mannen ofta personens största kärlek, innan man blir slagen, säger hon.

Elisabeth Ståhl jobbar idag med kvinnojouren Elin i Skövde och är lite skeptisk till brottsoffersluss som finns i Mariestad.

- Det jag är lite rädd för att vissa män fortfarande har makt över kvinnan att hon inte åker dit, trots att hon inte vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista