Lite skit rensar magen visar skaraborgsstudie

Stadsbarn har fler allergier än bondgårdsbarn.
Nu pekar forskning i Skaraborg på att anledningen är att stadsbarnens mat och miljö är så fri från bakterier att deras immunsystem blir underutvecklat.

- det ser ut som om bondgårdbarnen, lite tidigare, får vanliga tarmbakterier som hjälper till att utveckla ett bra immunförsvar, säger Agnes Wold , docent på sahlgrenska akademin och projektledare för studien.

En av föräldrarna i Skaraborg med barn som studerats är Karin Spethult från Tibro. För henne var resultaten en bekräftelse på vad hon redan misstänkt.

De barn som växer upp i stadsmiljö utsätts inte för de bakterier som funnits i människans bakterieflora i årmiljoner. Nu pekar alltså forskning på att det är just detta som gör att allergierna ökar.

På 20 år har allergierna tredubblats, och det första dokumenterade fallet av allergi kom först på 1800-talet. Men nu är man alltså på väg att lösa gåtan om vad som orsakar allergi.

58 bondgårdsbarn i Skaraborg ingår i forskningsstudien där de första resultaten nu presenterats.

En av föräldrarna i Skaraborg med barn som studerats är Karin Spethult från Tibro. För henne var resultaten en bekräftelse på vad hon redan misstänkt.

- Men nu har vi det svart på vitt. Det är ju tur vi bor på landet och har det så ”schetit” hemma, skrattar Karin Spethult..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista