Hot mot socialsekretare ökar

Antalet anmälda hot mot tjänstemän ökar i Västra Götaland, tvärtemot landet som helhet.

834 sådana här brott anmäldes i länet förra året, vilket är 41 fler än året innan, enligt Brottförebyggande rådets statistik.  

Socialsekreterare är speciellt utsatta, det hävdar facket.

- Det visar en färsk rapport från Arbetsmiljöverket, dessutom är sjukskrivingstalen höga bland socialsekretare på grund av hot och våld, säger Akademikerförbundets SSR:s utvecklingschef är Titti Fränkel.

Enligt akademikerförbundets senaste undersökning är det bara två av fem socialsekretare som anmäler ett hot till polisen, trots att de ofta är rädda för sin egen eller för familjens skull.

Att hoten fortsätter öka just i Västra Götalandsregionen vet man inte på akademikerförbundet.

Det man vet är att om arbetsgivaren är medveten och utbildar sin personal i frågor rörande hot och våld så minskar riskerna.

- Det finns en tydlig skillnad mellan arbetsgivare som har ett förhållningssätt och de som inte har det. De som inte har det där är förekomsten av hot och våld högre, säger Titti Fränkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista