Småkommuner kan bli rikare

Gullspång och Essunga är vinnare när den ekonomiska omfördelningen mellan landets kommuner ska ändras. De båda kommunerna är bland de tio i landet som kommer att tjäna mest på det nya konstnadsutjämningsförslag som nu läggs fram.

Småkommunerna är vinnare i det nya förslag som regeringens utredare har lagt fram i det nya kommunala konstnadsutjämningssystemet.

Utredningen har sett över om kommunerna idag får den kompensation som de ska ha för bland annat förskola, skola och äldreomsorg. Det visar sig att i dagsläget gynnas storstäderna. Därför föreslår utredningen justeringar av systemet.

Vinstlotten drar nu kommuner med färre än 12 500 invånare. För Gullspångs kommun innebär det nya förslaget en vinst på drygt 1700 per invånare.

Carina Gullberg, kommunalråd i Gullspång, är nöjd med förslaget. Hon tycker Gullspång är värd mer pengar.

- Varje år exporterar vi ut en himla många ungdomar, så jag tycker det är bra att man gör en fördelning över landet.

Syftet med kostnadsutjämningssystemet är att jämna ut de ekonomiska förutsättningarna för kommuner och landsting så att de kan ge en likvärdig service till sina invånare. Det innebär att pengar förs över från rika till fattiga kommuner.

Förutom Gullspång så finns även Essunga bland de 10 kommuner i landet som kommer att vinna mest på det nya förslaget.

- Det är bra om de små kan få kompensation någon gång. Det här känns mer rättvist, för de stora klarar sig inte utan de små, säger Christer Aronsson, kommunstyrelsens ordförande i Essunga kommun.

De föreslagna förändringarna bör genomföras stegvis från och med 2009 och framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista