PRO namnsamlar för att rädda Älgarås

Pensionärsorganisationen PRO i Älgarås i Töreboda kommun har samlat in 350 namnunderskrifter i protest mot förändringar inom hemvården. Hemvården har inte längre någon grupp placerad i Älgarås, istället ska alla hemvårdsinsatser utgå från centralorten Töreboda. PRO menar att besparingen hotar den lilla ortens överlevnad på sikt.

- Vi vill väcka opinion och hoppas att många vill vara med att försöka påverka kommunpolitikerna, säger Sven-Erik Johansson som är sekreterare i PRO Älgarås.

Namnlistan är ett resultat av kommunens besked att hemtjänsten i Älgarås av ekonomiska skäl centraliseras till Töreboda och alltså utgår därifrån när man ska ge hemtjänst på orten.

Tomt servicehus
Det som oroar mest är kanske inte själva beslutet att låta hemtjänsten utgå från centralorten, utan snarare effekten av det. För när hemvården försvann från Älgarås så tömdes också delar av servicehuset.

Snart kommer servicehuset att vara helt tomt vilket oroar pensionärerna i PRO.

- V undrar vad som händer om kommunen säljer till någon annan. Då kan varken vi eller andra använda huset, säger Eivor Eriksson ordförande för PRO-föreningen.

För personalen är i alla fall omställningen redan verklighet.

På det hela taget har personalen förståelse för kommunens beslut, eftersom kommunen behöver spara pengar, och antalet vårdtagare i Älgarås är för få.

- Det är okey ur en strikt kommunal synvinkel, men för orten Älgarås är det trist, säger Ulrika Oit som jobbar i hemtjänsten och bor i Älgarås.

Vi har inte råd att stanna utvecklingen

- Vi har idag inget bra svar vad som ska hända med servicehuset i framtiden, säger Carl-Johan Gustafsson, socialnämndens ordförande.

Han anser att satsningen på lågstadieskolan är ett bevis på att kommunen satsar på Älgarås.

- Att skolan får vara kvar är en signal på att vi vill att människor ska flytta dit, vi har inte råd att tappa någon utvecklingskraft på orten, säger Carl-Johan Gustafsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista