Nytt ämne på schemat i Lidköpingsskolor

På Salebyskolan utanför Lidköping har barnen fått ett nytt ämne i skolan under hösten. Livskunskap finns nu på schemat och det innebär att barnen ska lära sig att hantera olika situationer som kan uppstå i vardagen genom att utveckla social och emotionell kompetens

- Vi pratar om att man inte ska slåss och svära och det kan man tänka på också när man inte är i skolan, säger tredjeklassarna Natalie Allén och Johan Wiklund.

Sju skolor i Lidköpings kommun har från och med i höst ämnet livskunskap på schemat.

Genom lekar, etiska samtal, dans och teater lär sig barnen att lyssna, respektera och bekräfta varandra och på så sätt lösa konflikter och lära sig samarbeta.

Det är ett allt hårdare samhällsklimat och barnen måste tidigt lära sig att på ett konstruktivt sätt hantera svårigheter som de möter i skolan, på fritiden och senare i arbetslivet.

Det säger Mari Thorelus och Helena Lindstrand lärare på Salebyskolan.

- Det märks att en del barn inte vet hur de ska lösa konflikter utan tar till knytnävarna istället. Men det är viktigt att man kan lösa konflikter för att själv må bra. Dessutom skadar det inte att man kan lösa konfliker när kommer ut i arbetslivet heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista