Strandnära bygge

Allt fler Skaraborgare vill bygga strandnära

Högkonjunkturens byggboom gör att Länsstyrelsen just nu får in många ansökningar om strandskyddsdispens, när privatpersoner vill bygga bryggor eller strandnära bostäder.
- Men också byggnation utan Länsstyrelsens tillåtelse hör högkonjunkturen till, säger handläggaren Kristina Höök Patriksson.

- Det byggs mycket och ansökningarna om dispens ökar liksom de wsom bygger ändå, säger Kristina Höök Patriksson.

Särskilda problemområden i Skaraborg är kring Vänern som till exempel på Kålland och Kållandsö, men också kring andra vattendrag.

Tipsare
Just nu jobbar länsstyrelsens handläggare med anmälningar från en anonym tipsare. Det gäller 14 misstänkta olovliga byggen av olika slag vid sjön Vristulven på gränsen mellan Mariestad och Skövde. Sedan ett år tillbaka har Länsstyrelsen mer resurser till just tillsynen för att komma åt problemet.

- Över lag är strandskyddsbestämmelserna inte så kända bland folk, säger Kristina Höök Patriksson. Till exempel vet man kanske inte att brott mot strandskyddet följer med vid ett husköp.

Det kan bli dyrt
- Köparen kan alltså åläggas att riva det en tidigare ägare byggt. Och just därför borde det vara särskilt angeläget för den enskilde att ta reda på vilka regler som gäller, säger Kristina Höök Patriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".