Nytt liv i Rörstrands lokaler

Två år efter att Rörstrands porslinsfabrik lades ner sjuder lokalerna av liv igen.
Ett 100-tal företag flyttat i den gamla fabriken och fler är på väg.

När Rörstrands lades ner i slutet av år 2005 blev 52 000 kvadratmeter fabriksyta plötsligt ledig mitt i centrala Lidköping, och minst 150 personer förlorade sina jobb.

Uno Johansson som jobbat på Rörstrands i 35 år var en av dem. Han har fått ett nytt jobb och tycker att det är bra att lokalerna fått liv igen, men saknar porslinsfabriken:

– Det är positivt för kommunen att de här stora lokalerna används. Det hade ju blivit som ett jättespöke mitt i centrum annars, men man tänker ju på de gamla arbetskamraterna som gick här i alla år. Det hade ju varit bättre om fabriken hade fått vara kvar, säger han.

Ett stort antal hantverkare håller nu på att renovera och bygga om de slitna fabrikslokalerna för åtskilliga miljoner. Utan någon annonsering eller reklam har redan ett 100-tal företag flyttat in. Här finns bland annat IT-konsulter, friskvårdsföretag, en ny porslinstillverkare, friskolan Portalens gymnasium, De la Gardiegymnasiet och Rörstrands finska ägare Iittala som har en utvecklingsavdelning. Näst i tur att flytta in står Försäkringskassan med över 200 anställda.

Planerar utbyggnad
Alf Almqvist är delägare till Porslinsstaden Fastigheter, som Rörstrands gamla lokaler numera heter. Han är förvånad över att så många företag köar för att flytta dit:

– Företagen ser väl att vi gör i ordning lokalerna bra. Området har blivit attraktivt på grund av det.  

Om två år beräknas lokalerna vara fullt i ordning och uthyrda.

- Vi har redan börjat prata om en utbyggnad, säger Alf Almqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".