Fixarbrandis populär bland Lidköpingskvinnor

Lidköpings Fixarbrandis har blivit populär. Det visar den utvärdering som gjorts.
Det är framförallt ensamma kvinnor i stan som utnyttjar tjänsten att kostnadsfritt få hjälp med att fixa smågrejer i sina hem.
– Åh, det är jättebra! Här har jag gått i veckor och retat mig på att det inte finns någon lampa där. Man blir så glad när man kan få hjälp av en expert, säger Inga Persson.

Den här dagen är Fixarbrandis hemma på plats hemma hos Inga Persson för att hjälpa henne byta en glödlampa och sätta upp en brandvarnare:

– Så, nu funkar den, säger Fixarbrandis när han trycker på testknappen och brandvarnaren piper.

Inga Persson är änka sedan fyra år och nästan helt blind. Hon är tacksam för hjälpen:

- Gå på stegar och så var det länge sedan jag kunde göra.

Fixarservicen har funnits sedan februari och är ett samarbete mellan Räddningstjänsten och kommunen. Tanken är att förhindra fallskador i hemmen.

Sedan starten har Fixarbrandis fått över 200 beställningar, de flesta från ensamma kvinnor i stan. Nu är det dags för politikerna i Lidköping att fatta beslut om Fixarbrandis ska vara kvar.

Underlaget är ännu för litet för att kunna se om fallskadorna faktiskt har minskat, men hemvårdschefen Christina Thimgren anser att tjänsten är mycket viktig för pensionärernas välmående:

– Vi ser ju redan nu att det är fler som ringer. Det känns väldigt värdefullt och meningsfullt. Kan vi förhindra en enda olycka med allt lidande som den innebär, så är det värt allt, säger Christina Thimgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".