Butik utsatt för Smash & Grab

Klockmästerrånarna åtalas

En organiserad stöldliga som utfört flera så kallade smash and grab-kupper, bland annat i Skaraborg åtalas nu.
12 personer är misstänkta för sammanlagt 27 stölder mot butiker i västsverige. De åtalade har alla anknytning till den kriminella mc-klubben Bandidos.

Den största av de många kupperna utfördes i Skövde i december i fjol mot uraffären klockmäster.

Den gången använde tjuvarna sig av vinkelslipar för att ta sig in i butiken. Vinkelslipar som senare hittades tillsammans med stöldgodset.

Väl inne registrerar övervakningskameran hur de maskerade tjuvarna tar tid på sig att välja ut de mest värdefulla klockorna. En av rånarna har kunnat identifieras med hjälp av kameran i skövde. Rånarna försvinner sedan från platsen i snabba bilar med klockor för en och en halv miljon. Det enskilt största bytet av alla.

Ligan har kunnat kopplas till ytterligare 26 stölder i västsverige där de snabbt länsat butikerna på tv-apparater, mobiltelefoner, smycken och klockor. Den vanligaste metoden att ta sig in har varit att ramma butiken med en stulen bil.

Sammanlagt uppges godset från stölderna vara värt uppemot tio miljoner.

De tolv står nu åtalade för grov stöld och grovt häleri.

En av de åtalade är fullvärdig medlem i Bandidos i Göteborg och fanns också med i utredningen kring Landvetterrånet i mars i fjol.

Rättegången startar den 15 oktober i Göteborgs tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".