Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlsborg rustar upp friidrottsanläggningen

Karlsborgs kommun känner av de senaste årens så kallade Klüft/Kallur-effekt och vill satsa genom att rusta upp den gamla friidrottsanläggningen på Moliden.
– Det är ju gamla kolstybbsbanor som är åtminstone 50 år gamla, så de uppfyller varken dagen krav eller önskemål, säger kommunstyrelsens ordförande Kjell Sjölund.

Skicket är inte imponerande men Molidens friidrottsanläggning i Karlsborg används ändå flitigt. Förutom att SOK Träffs friidrottssektion håller till där med ett 70-tal ungdomar så utnyttjar också Karl Johanskolans elever anläggningen på sina idrottslektioner. Och när det är skolmästerskap så kommer också elever från andra håll i kommunen för att tävla.

Karin Sörqvist som är idrottslärare på Karl Johanskolan är glad att kommunen nu väljer att satsa på Moliden:

– Det är rätt i tid nu, både när det gäller intresse och ålder på banan. Den behöver fräschas upp och bli lite yngre, säger hon.

Riksidrottsförbundet kan tänka sig att betala hälften av de 1,5 miljoner kronor som upprustningen beräknas kosta. För den summan får Moliden nya banor för höjd, längd, stav, kula, spjut, diskus, slägga och en modern löparbana på 110 meter. Den gamla löparbanan för längre distanser blir dock kvar i befintligt skick med sitt opraktiska underlag. Det gillar inte idrottslärarna Karin Sörqvist och Monica Ramhöj:

– Vi hade önskar en ny bana hela vägen runt, så att vi kan löpa 400 meter och 800 meter. De hade varit bättre, och då på bekostnad av diskus och slägga, menar de.

Linn Törn som går i sexan på Karl Johanskolan ska just värma upp med några löparvarv inför idrottslektionen på Moliden. Hon säger att hon hellre skulle springa på nytt underlag:

- För banan här är så grusig så när man sprungit här så måste man duscha av skorna när man ska ha innejympa.

Om planerna klubbas kan nya Moliden stå klar till nästa höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".