Gratis influensavaccin inte aktuellt

På måndag startar årets influensavaccinationer. Men trots att vaccinationen bevisligen har effekt, är det bara omkring hälften av de äldre och sjuka i Västra Götaland som vaccinerar sig.
Om vaccinet skulle vara gratis för riskgrupperna skulle det kosta 20 miljoner kronor extra för regionen.

Västra götalandsregionen tar ut 100 kronor i avgift för vaccinationen, medan många andra regioner vaccinerar gratis. Enligt biträdande smittskyddsläkaren Charlotte Larsson kan avgiften vara en orsak till att många väljer att avstå.

Det skulle kosta 20 miljoner kronor extra för regionen om influensavaccinet skulle vara gratis för alla i riskgrupperna, enligt det folkpartistiska regionrådet Jonas Andersson. Han menar att det finns mer angelägna saker att lägga pengar på än gratis vaccin.

Regionen försöker få fler i riskgrupperna (det vill säga de över 65 år, hjärt- och lungsjuka, diabetiker och de med lågt immunförsvar) att vaccinera sig, bland annat genom information och bättre tillgänglighet.

Men trots det är det bara omkring 50 procent av invånarna i riksgrupperna som faktiskt vaccinerar sig mot influensan.

Jonas Andersson tror dock inte att gratis vaccin skulle få fler att vaccinera sig. Han tycker också att Västra götalandsregionens vaccinationtal är bra i jämförelse med andra landsting.

- Vi behöver få fler som vaccinerar sig, men i jämförelse med andra landsting som har avgiftsfritt som ligger vi relativt bra till ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".