Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny träutbildning i Falköping

Den stora bristen på utbildade träindustriarbetare gör nu att sju företag i Falköping, Kvänum och Lidköping startar en ny gymnasial treårig träteknisk lärlingsutbildning ihop med Ållebergsgymnasiet i Falköping.

Ett av företagen är Kvänum Kök på Varaslätten, som behöver nyanställa många maskinsnickare för att klara sin expansion. Företagets produktionschef Anders Nilsson tycker det är nödvändigt med en träteknisk utbildning i Falköping.

- Att locka lokala ungdomar att välja en träutbildning är knappt möjligt när vi inte har en utbildning i närheten. Därför ser vi att det kan vara väldigt värdefullt att få en lokal utbildning. Vi upplever att det finns ett intresse hos ungdomar att arbeta med trä, säger Anders Nilsson.

Ett av företagen som är med och startar den nya trätekniska lärlingsutbildningen i Falköping är C&D Snickeri i Falköping med 40 anställda, och som också nyanställer maskinsnickare.

- Runt Falköping och Tibro är det en växande träindustri, som kräver mer personal. Sedan har vi pensionsavgångar som är väldigt höga inom träbranschen säger Daniel Johansson, ägare till C&D Snickeri.

Han hoppas att ungdomar i och med den nya utbildningen ska lockas att arbeta i träindustrin.

10 elever tas in till den nya utbildningen på Ållebergsgymnasiet från nästa års hösttermin. Hälften av tiden under de tre skolåren ska vara praktik ute på företagen.

Falköpings kommun har för övrigt redan en träutbildning ihop med kontorsmöbeltillverkaren Kinnarps sedan 25 år tillbaka. Men fler behöver utbildas, enligt projektledaren Svante Timan på Falköpings kommun.

- Det här blir ytterligare en träteknisk utbildning. Jag ser det inte som en konkurrent utan som ett komplement, säger han.

Företagen

C&D Snickeri, Falköping
Fonus, Falköping
Fredahl, Åsarp
Gyllensvaans, Kättilstorp
Kvänum Kök, Kvänum
Moelven, Lidköping
Odenfönster, Odensberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".