Bönderna kräver högre priser i butiken

Priserna på spannmål och mjölk har stigit rekordmycket i år, vilket har gjort spannmålsodlare och mjölkbönder till plötsliga vinnare.
För lantbrukarna handlar det nu om att övertyga konsumenterna och livsmedelskedjorna om att mjölken, köttet och brödet måste bli dyrare i butikerna.

Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött & Charkföretagen, tror att de stora livsmedelskedjorna kommer höja priserna.

- Inte av idealism eller lojalitet med Sveriges bönder, utan därför att man inser att om man pressar bönderna för hårt kommer produktionen minska och det blir svårt att få leveranser av svenska kött under hela året.

Sverige är nu bara självförsörjande till 55 procent på nötkött. Allt mer importeras från Brasilien och Irland.

Det fördubblade priset på foderspannmål gör också att den svenska grisproduktionen hotas eftersom slakterierna inte betalar tillräckligt för köttet, och handeln vägrar att gå med på prishöjningar. Allt mer griskött importeras därför nu från Danmark.

- Om produktionen minskar blir vi allt mer ännu mer beroende av utländskt kött, säger

Åke Rutegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".