Sjuksköterskor lärde sig avslappnande beröring

Sjuksköterskor från hela landet lärde sig mer om Healing Touch under en kurs i Skövde på fredagen. Healing Touch handlar om att få människor att må bättre med hjälp av lätta beröringar.

Behandlingsformen Healing Touch kan användas på många sätt som ett komplement till den traditionella sjukvården.

- Man kan använda det för att ge lugn, ro och avspänning, säger sjuksköterskan Eva Kannervik från Skövde som är med och anordnar kursen

Healing Touch är en avslappnande och energiskapande behandling som används över hela världen, utvecklad av sjuksköterskor i USA. Med lätta beröring eller med händerna en bit från kroppen balanseras olika energier och på så sätt hjälper kroppens naturliga läkningsförmåga. Behandlingen ska betraktas som ett komplement till sjukvården, inte i stället för sjukvård, påpekar Eva Kannervik.

Förändrad inställning
I Sverige uppfattar fortfarande många den här behandlingsformen som mystisk eller oseriös, men inställningen håller på att förändras och fler patienter efterfrågar Healing Touch.

- Många människor lever nog ett väldigt stressat och uppdrivet liv, och behöver nog lugn och balans i sina liv, säger Eva Kannervik.

Trots ett ökat intresse både från patienter och sjukvårdspersonal har Sverige långt kvar jämfört med många andra länder vad det gäller att använda healing och annan komplementär medicin inom sjukvården.

- Det måste bara gå att få det bästa av bägge världarna, säger sjuksköterskan Irén Ahlqvist från Gotland som var en av deltagarna på kursen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".