Inställd älgjakt för andra året i rad

15 jaktlag i Stenumsområdet utanför Skara kommer att ställa in älgjakten för andra året i rad. Det betyder alltså att det inte blir någon jaktpremiär på måndagen.
Jägarna tycker fortfarande att det finns för få älgar i det 6 500 hektar stora jaktområdet.

En alltför stor avskjutning av älg och mindre mat i skogarna har gjort att älgstammen i landet mer än halverats sedan rekordåren på 1980-talet.

Sedan en tid tillbaks vidtar man åtgärder i en del jaktlag i landet.
Jaktlagen i Skara jaktvårdskrets, som jagar i Stenumsområdet, vill att älgstammen växer till åtminstone 35-40 djur innan det är dags att börja skjuta igen.

- Tanken var att vi skulle ha den här planen på tre år och då är det ganska naturligt att vi håller upp i år också, säger han.

Och initiativet har gett resultat, berättar han.
- Det har blivit en ökning. Vi hade en vinterstam på cirka 18 älgar och 6 nya kalvar i år.

Det finns uppgifter om att även jaktlag nära Hornborgasjön i Falköpings kommun ställer in årets jakt på grund av det är allt färre älgar i skogarna.

Och jaktvårdskonsulent Erik-Ludvig Berggren i Skara skulle gärna se att flera jaktdistrikt följer Skarajaktlagens exempel, säger han.
- Upptäcker man att det inte finns ett underlag för att kunna skjuta älg, då får man ställa in jakten helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".