Hussvampen slog till Husägare tvingades bo i husvagn

Allt fler husägare får problem med fukt- och svampangrepp.
Hittills i år har Anticimex enbart i östra Skaraborg fått ta hand om många ärenden där husägare drabbats i varierande grad.
- Jag såg som en klibbig massa i källaren och det visade sig vara hussvamp, berättar Göran Friberg från Sandhem.

Enligt Anticimex är nästan varannan krypgrund så hårt ansatt av fukt att man ofta måste installera en avfuktare för att få balans i miljön under huset.

Inte bara regnet
Ökningen av fuktproblemen hör delvis ihop med ett allt regnigare klimat, men det har också sammanfallit med att det just nu är högkonjunktur på fastighetsmarknaden.

De senaste åren har många hus bytt ägare, och det är ofta i samband med försäljningen som skadorna upptäcks.

- Det är sällan husägare kontrollerar sådant förrän det är dags för försäljning, säger Magnus Karlsson Södergren som är platschef på Anticimex i Skövde.

En husägares mardröm
Göran Friberg bor i Sandhem utanför Mullsjö. Han tillhör dem som råkat ut för det som brukar ses som husägarens mardröm.

Hans hus angreps av den mycket aggressiva äkta hussvampen, som bokstavligt talat åt upp delar av huskonstruktionen innan svampen upptäcktes.

- Jag skulle bara ner i källaren och hämta en burk färg, när jag såg en vit klibbig massa som jag blev nyfiken på.

Får bo i husvagn
Han har nu bott fyra månader i husvagn under tiden som hans hus har totalrenoverats.

Göran Friberg har fått elda upp åtskilliga kubikmeter riven byggmassa. Hussvampen växer snabbt och kan på kort tid underminera en byggnad.

- De jag talat med säger att den växer två milimeter per dygn. Jag uppmanar folk att verkligen kolla över sina hus och slå larm direkt om de hittar något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".