Ökad rådgivning ska få fler att starta företag

Nyföretagarcentrum vill få fler skaraborgare att starta egna företag.

Genom att öka rådgivningen och stödet till den som har en företagsidé ska fler våga ta steget:

– Man behöver någon att prata med under en längre tid för att våga växa, prova nya idéer och satsa, säger Ingrid Uppberg, som jobbar med nyföretagarrådgivning i Skara.

Idag kan den som har en företagsidé få hjälp med själva starten, men sen finns inget stöd att få. Genom att erbjuda stöttning även efteråt hoppas nyföretagarcentrum att fler företag ska överleva och växa.

Nästan fem och en halv miljon har de fått, bland annat från sparbanksstiftelserna och från kommunförbundets tillväxtprogram. Nu återstår bara förändringarna.

– Dels är det är viktigt att fånga upp dem som sitter hemma med sina idéer, de och dels är det viktigt att stödet fortsätter under en längre tid, säger Christina Andeback på Kommunförbundet Skaraborg.

Så det tycks som om alla är överens om att det är uppföljningen som kommer att bli den avgörande skillnaden för företagsutvecklingen i Skaraborg. Frågan är då inom vilka branscher som framtiden finns? Inom tjänstesektorn, tror Kjell Öhman, på nyföretagarcentrum i Skövde:

– Produktionstekniker och IT-konsulter kommer det att behövas fler av, säger han.

Han tror också att skatteavdraget för hushållsnära tjänster kommer att generera företag, på sikt:

– Det har varit en ganska svag start. Jag tror inte att vi som hushåll har vant oss vid tanken ännu, men när vi kommer på att det är bra att ha någon som kommer hem till oss och städar så tror jag att det kommer att öka, säger Kjell Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".