Politiker backar om vem som får anmäla vanvård av djur

Djurskyddsinspektörerna i Mariestad får tillbaka sin rätt att anmäla brister i djurhållningen. Den rätten togs ifrån dem av politikerna i miljö- och byggnämnden för några veckor sedan i ett uppseendeväckande beslut. Men nu har politikerna alltså ångrat sig.

Det hela började med att den moderate riksdagsman Sten Bergheden anmäldes för brister i djurhållningen. Det ledde till att politikerna i miljö- och byggnämnden för några veckor fråntog inspektörerna rätten till att göra sådana anmälningar. I stället skulle polkitikerna själva i framtiden avgöra sådana frågor. Men nu har i vart fall majoriteten kommit fram till att det var fel beslut.

- Det blev lite förhastat. Någon i nämnden som sade att vi plockar bort djurförbudet från inspektörerna och lägger det på nämnden. Och det var det olyckliga i det hela, säger nämndens ordförande Jan-Olof Gustavsson.

Han förstår att det fanns misstankar om att detta var politikernas sätt att straffa tjänstemän som hade anmält just en politiker för bristande djurhållning.

- Ja, det kan jag förstå. Det har blivit väldigt mycket diskussion, skrivande och fundersamheter efter nämndens beslut i september som inte var bra.

Nu var inte nämnden enig. Två moderater och en kristdemokrat reserverade sig. Men Jan-Olov Gustavsson säger att nu blir det från nämndens sida inget mer bråk mellan politiker och djurskyddsinspektörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".