Många småfåglar är på väg att dö ut

Många fågelarter som är kopplade till jordbruket håller på att försvinna.
Minskningen är så stor att fågel- och naturvänner nu börjat oroas över hur ekosystemet kommer att påverkas av nedgången.

- Vi är påväg mot en vår utan sånglärkor, varnar Kent-Ove Hwass vid Skövde fågelklubb.

Sånglärkan har minskat med nästan tre fjärdedelar de sista 30 åren. En tredjedel av tofsvipan har försvunnit och över nästan alla storspovar. Stenskvättan, staren och gråsparven har också minska till hälften så många eller ännu färre. Alla är de jordbruksfåglar.

Fågelpopulationer har alltid gått upp och ner, men den här nedgången är annourlunda, menar forskarna och Kent-Ove Hvass.

- Den har varit stadig och har pågått under en lång tid. Det finns heller inga tecken på förbättring.

Orsakerna verkar vara många små.Fåglar behöver stor variation i landskapet så storskaliga jordbruk, betyder färre fåglar tror forskare bland annat vid SLU.

Mark i träda verkar också vara viktigt. Därför har fågelvänner upprörts över att EU just bestämt att ta bort kravet på att ha mark i träda, efter att bla Sverige legat på.

Kent-Ove Hvass tror också att vissa arter missgynnas av det tidiga skördandet.

- Många skördar precis då de flesta fåglar ligger på sina bon vilket gör att de halshuggs och krossas. Många är medvetna om detta men vi måste göra mer.

Några saker som många kan göra är att låta döda träd stå kvar i skogen, sätta upp holkar och att mata fåglarna nu när vintern kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".