Idrottsklubb får inte lämna blod i Grästorp

Blodbussen i Göteborg har sagt nej till att åka till Grästorp och hämta blod. Detta trots att Grästorps IK efter en kampanj värvat 100 blodgivare.

Brist på personal och resurser är förklaring till att bussen inte kommer till kommunen.

Grästorps IK startad i början av året en kampanj för att samla ihop blodgivare bland klubbens supportrar och medlemmar. Intresset har varit stort och ett 100-tal personer har anmält sig på Grästorps IK:s hemsida och vill lämna blod.

På 50-talet startades klubben upp efter att medlemmmar lämnat blod och på så sätt tjänat pengar, men den här gången handlade det om välgörenhet berättar klubbens ordförande Johan Dahlin, som anser att det är skandal att blodbussen i Göteborg nu har bestämt sig för att inte komma till Grästorp.

- I det här läget är det inte blod det är brist på, utan snarare insatsen som krävs för att få in blodet, säger han.

Det finns ingen annan möjlighet att lämna blod i Grästorp om inte blodbussen kan komma. Det som nu återstår för Grästorpsborna är att själva ta sig till en blodcentral, något som Johan Dahlin tror kommer göra att intresset för att lämna blod kommer minska.

- Vi vill ju återuppta det här med blodgivning, så vi kommer inte ge upp. Men det är ändå märkligt att vi ska kämpa för att få lämna blod.

Resursbrist

Orsaken till att bussen kommer till Grästorp är att det är brist på resurser och personal.

- Vi har bara en blodbuss och den kan vi inte i dagsläget skicka till Grästorp, tyvärr. Det säger Jan Konar den ansvarige överläkaren i Göteborg.

Enligt Jan Konar är personal- och resursproblemen på hans enhet så stort att blodbussen inte kan komma. Personalen har näsan precis över vattenytan.

Det har gjort att man har blivit tvungen att välja mellan redan inbokade besök i närheten av Göteborg eller att avsätta flera dagar för att genomföra Grästorpsbesöket.

- Jag tycker det är tråkigt att vi inte kan komma till Grästorp, men hoppas att vi kan göra det i framtiden, säger Jan Konar.

Han tycker att blodgivarna i Grästorp istället ska vända sig till Trollhättan eller Lidköping för att lämna blod där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".