Svemo tillsätter utredningsgrupp efter flera dödsolyckor

Efter flera dödsolyckor inom bland annat motocross och speedway så tillsätter nu Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet en utredningsgrupp som ska utreda svåra olyckor. Gruppens första uppdrag blir att utreda den olycka som ledde till att en 32-årig motocrossförare från Kvänum dog.

Förbundets generalsekreterare Pelle Westling säger att han vill öka kompetensen och därmed få bättre utredningar:

- När vi åker ut och tittar så är vi ganska bedövade av händelsen, och jag känner att när vi står där på banan så tycker vi väldigt mycket, vi känner väldigt mycket och vi har väldigt många åsikter, men vi har inte den utbildningsmässiga kompetensen, säger Pelle Westling.

Istället för att förbundet utreder så vill Pelle Westling knyta två grundexperter till sig, en utredare och en läkare, och sedan tar de in den kompetens som behövs beronde på vad det är för olycka som skett.

Frågetecken runt olycka
Bakgrunden till gruppen är den speedwayolycka som inträffade i somras när Vargarnas förare Kenny Olsson dog efter att ha kört in i sargen. Enligt Pelle Westling finns många frågetecken kring den olyckan, till exempel när det gäller banans lutning och hur sargen var utformad.

När det gäller dödsolyckan med 32-åringen från Kvänum är det annorlunda, men det blir utredning ändå.

- Det är inte så många frågetecken kring just den olycka. Det som verkar ha hänt är en ganska vanlig händelse på en motocrossbana, där man förlorar balansen och får ett kast, men som fick enorma konsekvenser, säger Pelle Westling.

Men trots att Pelle Westling tror att motocrossolyckan redan blivit genomlyst, tycker han att det är viktigt att även den olycka utreds av gruppen, som kanske har andra synsätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".