Jürgen Rieger åtalad för folkhets

Den tyske advokaten Jürgen Rieger, som äger Sveneby säteri utanför Töreboda, står nu under tyskt åtal.
Åklagaren anser att Rieger har förnekat förintelsen, vilket är ett brott i Tyskland.

Att utrota judarna var inget som Hitler och nazistledningen planerade under andra världskriget. Gasen till Auschwitz gaskammare var avsedd för att avlusa de tyska soldaternas kläder. Sådana påståenden skickar nu advokaten Jürgen Rieger till domstolen i Mannheim i väntan på att han ska ställas inför rätta. Fälls han så kan han dömas till fängelse i upp till fem år. 

NPD är ett av Tysklands högerextrema partier, nationalistiskt kallar partiet sig självt. Det vill bland annat återställa Tysklands gränser som de var år 1937, då delar av nuvarande Polen och Tjeckien ingick i Nazityskland. Jürgen Rieger sitter i NPD:s styrelse och är också en av partiets advokater. 

Förnekade förintelsen nio gånger
Jürgen Rieger är själv dömd flera gånger, bland annat för misshandel med knytnävarna av politiska motståndare, och en gång tidigare för folkhets. Dit räknas i Tyskland att förneka eller förringa förintelsen.

Brottet Rieger nu åtalas för ska han ha begått inför domstol i fjol när han försvarade historikern Ernst Zündel inför samma domstol i Mannheim där han nu väntar på att själv ställas inför rätta. Zündel är en så kallad historierevisionist och numera hjälte och martyr för högerextrema. Han dömdes i februari i år till fem års fängelse för att ha förnekat förintelsen. Under den här rättegången mot Zündel så ska Jürgen Rieger - som Zündels advokat - nio gånger själv ha bestridit eller förnekat nazisternas folkmord på judar under kriget, hävdar åklagaren i åtalet mot honom.

Åklagaren kräver yrkesförbud
Åklagaren vill nu inte bara se en fällande dom mot Rieger, han kommer också att kräva yrkesförbud för Rieger som brottmålsadvokat. Blir det av så förlorar det högerextrema Tyskland en av sina rättsliga förkämpar.

I Sverige har Jürgen Rieger varit lantbrukare. Han äger ett säteri i Västergötland sen 1995. Djurhållningen måste han upphöra med efter misstankar om djurplågeri, nåt han sen också dömdes för i Göta hovrätt. Det har inte hindrat att han lyft EU-stöd för betande djur på säteriet. Sammanlagt har han fått 13 miljoner i stöd för driften av gården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".