Landets barnmorskor på kurs på KSS

Skövde är centrum för att utbilda barnmorskor och läkare i hur de ska agera i stressiga och svåra situationer som kan uppstå i samband med förlossningar.
På Kärnsjukhuset pågår just nu en utbildning där kursdeltagare från hela landet med hjälp av dockor får öva sig på komplicerade förlossningar.
- Det är roligt och jag tror att jag kommer att bli säkrare i min roll som barnmorska, säger Margaretha van Stam som jobbar på Kärnsjukhuset.

Med hjälp av dockor får barnmorskor och läkare träna på akuta problem som kan uppstå i samband med en förlossning.

Situationerna är ovanliga men när de uppstår är det viktigt att barnmorskan vet exakt vad som ska göras, säger Jan Leyon, överläkare på förlossningen på Kärnsjukhuset.

Han är ansvarig för utbildningen som kallas ALSO och kommer från USA. ALSO står för advanced life support in obstetrics; avancerad hjälp i samband med förlossningar.

Tanken är att förlossningspersonalen ska känna sig tryggare och effektivare i sitt arbete efter utbildningen:

– Folk agerar mer likartat och effektivt när de varit på utbildningen. Utvärderingar visar också att de känner sig säkrare och tryggare i att gå till arbetet och möta kvinnan som ska föda, säger Jan Leyon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".