Brottsofferjouren hotad av nedläggning

Brottsofferjouren i östra Skaraborg hotas av nedläggning nästa år.
Orsaken är att kommunerna inte vill ge garantier om det ekonomiska stöd som krävs för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Brottsofferjouren byggs till största delen på ideell basis. Människor jobbar gratis med att ge brottsoffer hjälp med allt från samtalsstöd till rådgivning i försäkrings- och skadeståndsärenden.

Verksamheten byggs dock kring en samordnare som ser till att brottsoffren får den slags hjälp de vill ha inom 24 timmar. och för att den ska fungera krävs ett ekonomiskt stöd från kommunerna.

Inför 2008 är risken för nedläggning uppenbar; pengarna räcker inte och Brottsofferjourens kontakter med kommunerna har gett nedslående resultat:

– Vi har inte fått någon reaktion alls på vårt utskick. Det är bara en kommun som givit oss ett konkret svar så vi vill komma ut och träffa socialnämnderna, säger Britt Andreasson på Brottsofferjouren. 

Om pengarna uteblir befarar hon att hundratals brottsoffer drabbas:

– Hittills i år har vi fått in 425 ärenden. Det är många ungdomar som blivit misshandlade, personer som blivit utsatta för ofredande, personrån…

Britt Andreasson tror även att hjälpen kommer att bli sämre om jouren inte finns, och dessutom dyrare för kommunerna i slutändan:

- Om inte brottsofferjouren kan ge dem det stöd som de behöver så kommer det ju att läggas på socialtjänsten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".