Torsöbor vill ha rätt att bygga strandnära

- Befolkningsutvecklingen på Torsö norr om Mariestad hämmas av för hårda bedömningar vad gäller strandskydd, det menar Ola Sterwin som är medlemem Torsös byalag.
Strandskyddet är till för att människor och djur fritt ska kunna vistas närta stränderna utan att hamna i någons trädgård.
Ola Sterwin menar att Länsstyrelsen håller för hårt på reglerna.

Byalaget på Torsö jobbar för att främja näringsliv och inflyttning på ön. Ola Sterwin menar att det natursköna läget är Vänerön Torsös styrka, och något som kan få barnfamiljer att vilja flytta dit och därmed säkra en levande landsbygd.

- Men bestämmelserna om strandskydd sätter käppar i hjulet när fastighetsägare inte alltid får dispens från strandskyddet, säger Ola Sterwin. Han tycker att Länsstyrelsen ofta håller för hårt på reglerna.

Gillis Edman som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Skaraborg vill att strandskyddet respekteras så att området förblir tillgängligt för alla.

- Annars försvinner ju allemansrätten. Det är synd att inte alla tänker så.

Naturskyddsföreningen tycker ett och fastighetsägarna tycker nåt annat , men båda anser de att sunt förnuft borde gälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".