Fritidsgårdar i Falköping läggs ner

Fritidsgårdar i samhällen utanför Falköping ska läggas ned.
Barn- och utbildningsnämnden i kommunen vill satsa på ett större Ungdomens hus i centrala Falköping. För att spara pengar vill nämnden därför stänga sammanlagt fem fritidsgårdar.
– Det är tråkigt och ett dåligt val. Det känns som att allting här försvinner, säger Viktor Hultman som brukar vara på fritidsgården i Gudhem.

Fritidsgårdarna i Stenstorp och Floby blir kvar, men i Gudhem, Odensberg, Vartofta, Åsarp och Kinnarp-Slutarp ska de stängas.

- Synd, för då kan vi ju inte gå hit på fritiden längre, säger Robin Forendal i Gudhem.

- Det finns ju inte så mycket annat att göra här. Vi har en så liten gympasal och ingen biblioteksfilial eller något sådant. Ska de ta bort fritidsgården också så blir det inte så mycket kvar, fortsätter Viktor Hultman.

Pia Edoff som är ungdomskonsulent i Falköpings kommun, tycker inte heller om beslutet:

- Gårdarna är mycket välbesökta på de här orterna, så det är klart att det blir besvärligt. Var ska de vara då? Vi tar ju bort en mötesplats.

Vilka effekter det kan få kan hon bara spekulera i:

- Jag vill inte dra några för stora växlar för jag vet inte det nu, men det vet man ju att om ungdomar inte har någonstans att vara så drar de omkring på byn. Det säger ju sig självt, och vad gör man då? undrar hon.  

Viktor Hultman har ett svar på den frågan:

– Folk blir väl uttråkade och förstör saker istället. Det var ganska mycket förstörelse här förut, men sedan fritidsgården kommit har det blivit bättre. Nu blir det kanske lika mycket igen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista